Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található az Állatkerti körút 6–12. szám alatt, területe, ami 1986 óta természetvédelmi terület, 18,4 hektár. 1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye: évente 1–1,1 millió látogatója van. A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás. Történetéből és ezzel összefüggő sajátosságaiból adódóan további célkitűzései közé tartozik a kulturális örökség védelme és gazdagítása is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik vezető állatkertje, az állatkerti világhálózat elismert tagja, amelynek stratégiai céljai közé tartozik a külföldi és hazai állatkertekkel, illetve más szakmai partnerekkel való együttműködés, mindenekelőtt a természetvédelem, a veszélyeztetett fajok megőrzése terén. Ennek érdekében az intézmény jelenleg is több ritkulóban lévő faj, köztük az óvilági majmok közé tartozó mandrill, a pompás koronásgalamb, a hangyászsün, illetve a szürke óriáskenguru európai állatkerti tenyészprogramját koordinálja. Emellett a kert szakemberei részt vesznek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) különböző szakmai testületeinek munkájában, amelyek például az elefántok, a gorillák, az orangutánok vagy éppen a vörös pandák állatkerti elhelyezését, gondozását, szaporítását és védelmét hangolják össze.

 

A Budapesti Állatkert tevékenységének fontos, stratégiai területe a vadállatmentés is. Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik, úgy, hogy a sikeresen rehabilitált állatok visszakerülhessenek természetes élőhelyükre.

 

Évente több ezer mentett állat kerül be az Állatkertbe, a tavalyi évben például 2368 segítségre szoruló madár, kisemlős és hüllő kapott második esélyt a mentőmunkának köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a Budapesti Állatkertben mentik a legtöbb állatot, ezen belül a legtöbb madarat is, természetesen együttműködve az olyan partnerekkel, mint a hazai nemzeti parkok, vagy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Budapesti Állatkert
1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12. 

Levelezési cím:
Budapesti Állatkert
1371 Budapest 5, Pf.: 469

Telefonszámaink:
Központi telefonszám: 06 / 1 / 273-4900
Információs vonal: 06 / 1 / 273-4901