newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2020/01/16

Beteg fák eltávolítását kezdték meg a Városligetben

Beteg fák eltávolítását kezdték meg a héten Városliget több pontján ezen a héten a FŐKERT szakemberei. A beteg és balesetveszélyes egyedeket eltávolítják, helyettük pedig őshonos, várostűrő fafajokat telepítenek majd a Liget Budapest Projekt során. Ez a karbantartási munka elválaszthatatlan része a parkfenntartásnak, ugyanakkor – a jogszabályokhoz híven - minden eltávolított példány helyett új fákat ültetnek majd.

Fontos tudni, hogy ilyenkor minden egyes, érintett fát részletes, minden kertészeti szempontra kiterjedő vizsgálat alá vetnek, amely alapján nagy biztonsággal megállapítható a szükséges beavatkozás. Ezt a folyamatot a vonatkozó jogszabályoknál is szigorúbb előírásokat tartalmazó Városligeti Faápolási Protokoll szabályozza, mely elérhető a Liget Budapest honlapján.

Arról, hogy hogyan is zajlik ez a gyakorlatban, milyen teendőket látnak el a szakemberek egy átfogó favizsgálat során, a következő videóból tájékozódhat:

 

A FŐKERT és a Városliget Zrt. szakemberei jelen esetben is minden egyes fát megvizsgáltak, és külön dokumentációval láttak el. Minden érintett fának külön adatlapja van tehát a fent említett protokoll alapján, melyeket itt lehet böngészni.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. A Városliget megújítása folyamán a faápolási protokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a park valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat. 

Mint ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végreA kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. 

 

Ajánlott Hírek