newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2023/05/24

Hatalmas, életveszélyes nyárfát távolítottak el a Vajdahunyad vára mellett

A Vajdahunyad vára szomszédságában élő, hatalmas fekete nyárfa (Populus nigra) a FŐKERT vizsgálata alapján élet-és balesetveszélyes állapotba került, amelyet sajnos kertészeti beavatkozásokkal már nem lehet visszafordítani, ezért sürgősen szükségessé vált az eltávolítása. A fát egy daru segítségével szakszerűen és biztonságosan távolították el a parkból, helyette pedig hamarosan egy új, egészséges és ligethonos egyedet ültetnek el a Városligetben.
...
...
...
...
...
...
...
...
...

A Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős Városliget Zrt. a fejlesztési feladatok mellett különös gondot fordít a park zöldfelületének rehabilitációjára, s benne mintegy 7.000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. A park felelős fenntartásába sajnálatosan beletartozik az élet- és balesetveszélyessé váló egyedek szakszerű és biztonságos eltávolítása is.

A NYÁRFA VIZSGÁLATA ADATLAPJA ITT TEKINTHETŐ

Éppen ezért vált szükségessé a Vajdahunyad vára mellett élő fekete nyárfa eltávolítása, amely sajnos menthetetlenül balesetveszélyessé vált, az állapotfelmérések több olyan súlyos problémát is feltártak, melyek semmilyen kertészeti beavatkozással nem visszafordíthatóak.

A fa a laikusok számára is egyértelműen megállapíthatóan nagyon rossz állapotban volt, de visszaigazolták mindezt FŐKERT vizsgálatának megállapításai is: a nyárfa gyökérzete és gyökérnyaka sérült, korhadt, utóbbiban gomba és termőtest is károkat okozott, illetve odú is található benne.

Törzse előrehaladottan károsult, statikai, tápanyagellátási funkcióját nem képes ellátni. Korhadt, odvas, kérge sérült, rovar- és gombakártételt szenvedett el; termőtestek és sarjak is találhatóak rajta. A koronája torz habitusú, vázága sérült, korhadt, odvas. A tomogram-os vizsgálat nagy kiterjedésű, aszimmetrikus elhelyezkedésű, a palástot érintő szerkezeti elváltozást jelzett. A vizsgálat mindezek alapján megállapította, hogy a nyárfát súlyos károkozási kockázata miatt sürgősen el kell távolítani. A kivágást szakszerűen, a területet lezárva és lehatárolva, a legnagyobb biztonság mellett végezték el a szakemberek, pótlására pedig hamarosan egy új, egészséges és ligethonos egyedet ültetnek el a Városligetben.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtjuk végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállománya megújul és mennyiségében jelentősen bővül, a kiinduló 60-ról 65 százalékra nő zöldfelületek aránya. A Városliget eddig lezárult parkfejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

Hat évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indult, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakataszter készült, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá elkészült a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.


Ajánlott Hírek