newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Kidőlt egy fa Néprajzi Múzeum építési területén

2018/04/13

A négy átültetésre szánt fát előzetesen részletesen megvizsgálták a dendrológus szakemberek. Ezek közül az egyik idős kocsányos tölgy állapotának felmérése során a szakemberek észlelték, hogy a fa általános egészségi állapota leromlott. Ennek ellenére a szakemberek bíztak abban, hogy legnagyobb gondossággal eljárva megmenthető, ezért úgy döntöttek, hogy megpróbálják egy új helyre költöztetni és ott megerősíteni, ifjítani.

Sajnos azonban az előkészületi munkák során kiderült az az előre nem látható körülmény, hogy a tölgy gyökérzete a talajfelszín alatt közel 1 méterre helyezkedik el a korábbi évtizedekben, a katonai dísszemlék miatt végrehajtott nagymértékű talajfeltöltések miatt, melynek következménye, hogy a fa gyökérzete rendellenes körülmények között fejlődött tovább, és a felszín alatti törzs részek súlyos korhadásnak indultak. Mindezen előre nem látható okok miatt előkészületi munkálatok során a fa nem bírta tovább a terhelést és kidőlt.

A mellékelt képekből is jól látható, hogy a fa belseje korhadt, üreges, sajnos a kidőlése, esetleg baleset okozása csak idő kérdése volt. A Városliget Zrt. a jogszabályi előírásokat túlteljesítve, a kidőlt példány törzsátmérőjének összértékét másfélszeresen meghaladó új, nagyméretű, előnevelt fákat telepít a Ligetbe.

 

A Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi egészséges és értékes fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növényvilága. A Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló, sajnos általánosan rossz egészségi állapotban lévő faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

 

 

2018.04.13.

 

Ajánlott Hírek