newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2021/03/01

Maradás helyett haladás - interjú Gyorgyevics Benedekkel

Az elmúlt években számos kutatás szondázta a budapestiek véleményét a Liget újragondolásáról, megújításáról. Mit mutatnak az eredmények, hogy változik a Liget – projekt megítélése?  

Addig lehet démonizálni egy tervet, elképzelést, amíg az nem készül el, s csak beszélnek róla. Valóban voltak – egy szűk kisebbség által terjesztett - hangos vélelmek és félelmek, de ezek mára elcsitultak, köszönhetően annak, hogy a megújuló Városliget egyre több kész eleme várja a látogatókat, s az emberek a lábukkal szavaznak. A sportolók vagy mozogni vágyók, akik élvezik a legkülönbözőbb sportágakban elkészült pályákat, eszközöket a Ligetben. A több százezer kutyás, akik végre minden szempontból kifogástalan, s nem utolsó sorban velük együtt kialakított kutyás élményparkokba vihetik kedvenceiket. De nagyon népszerű a Pavilonkert, a Vakok kertje, és a villámgyorsan híressé vált Nagyjátszótéren is már majdnem négyszázezer gyerek játszott a megnyitás óta. Sokszor illettek minket olyan vádakkal, hogy lebetonozzuk Budapest tüdejét, hogy felhőkarcolókkal rakjuk tele a Ligetet, és így tovább. Most azonban, amikor már látszik, hogy nem egy betontenger épült, s hogy például a Néprajzi Múzeum legmagasabb pontja sem magasabb, mint a fák koronája, elcsitultak a zajongók. Amikor a Ligetet használók, a csendes többség igazolja vissza, hogy szereti, amit csinálunk, az nagyon jó érzés.


Az aggodalmak között az is szerepelt, hogy jó-jó, esetleg a látogatók szeretik, de a világ pénze sem lesz elég ennyi minden minőségi fenntartására!

99 évre kapta meg a Városliget Zrt. a park és az elkészülő intézmények üzemeltetésének a lehetőségét. Mindenképpen szerencsés együtt állás, hogy a beruházó és az üzemeltető személye megegyezik, hiszen elemi érdekünk, hogy egy fenntartható Városligetet tervezzünk, éppen ezért már a kezdetektől nagyon komoly hangsúlyt fektettünk erre. A Liget egy olyan egyedülálló komplexum, amely egyszerre kínál kulturális élményeket és rekreációs lehetőségeket. A hazai látogatók mellett olyan turista rétegeket vonz majd ide, amelyekre egyébként is nagy szüksége van Budapestnek, mert egyelőre, ha akár Prágával vagy Béccsel hasonlítjuk össze magunkat, van hová fejlődnünk. Óriási dolog, hogy az újranyitása óta a megújult Szépművészeti Múzeumnak 600.000 látogatója volt. Nyáron a játszótéren, amely valódi gyerekparadicsom, hetente 10-12 ezer gyerek játszott. Az egy éve megnyílt Millennium házába – ahogy a látogatói véleményekből tudjuk - a város másik szegletéből is jönnek látogatók, eddig mintegy százezren voltak rá kíváncsiak. Ezek a számok nagyon kedvező jövőképet festenek, pláne, ha hozzátesszük, hogy 2020 első felében a Városliget szinte minden intézménye, attrakciója bezárt a pandémia miatt.


A kívánatos turizmust is említette, így gondolom, egyáltalán nem mindegy, milyen a Liget külföldi megítélése. Vajon nemzetközi összehasonlításban egyedinek számít-e ez a beruházás, milyen visszajelzéseket kapnak?

Bevallom, felemelő érzés bemutatni ezt a projektet külföldön vagy külföldi partnereknek. Ha ugyanis lehántjuk róla az itthon oly jellemző átpolitizáltságot, napvilágra kerül az az egészen egyedülálló parkfejlesztés, kulturális beruházás és örökségvédelem, mely méltán arat hatalmas elismeréseket, s nyer díjakat Münchenben, Londonban, Cannes-ban. Nem véletlen, hogy a projektet már a kivitelezések megkezdése előtt Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének választották a franciaországi MIPIM-en, míg Londonban a rangos International Property Awards szakmai zsűrije a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületét a Európa és a világ legjobb közintézményeinek választotta. A Szépművészeti Múzeumot idén Europa Nostra-díjjal jutalmazták, legutóbb pedig az Egyesült Államokban figyeltek fel a Magyar Zene Házára, a Music Cities Awards a legjobb zene tematikájú ingatlanfejlesztésnek választotta tartalma és dizájnja miatt. Ezek a városfejlesztés Oscar és Nobel díjai, s ezek az elismerések, ez a kitűntetett figyelem jól mutatja, hogy tőlünk nyugatabbra is ritka az ekkora volumenű, átgondolt koncepciójú fejlesztés. Tőlünk keletre sokkal több a fejlesztési terv, de azok többnyire a tervezőasztalon maradnak. Mi egy olyan középutat valósítunk meg, melynek csodájára járnak a világ minden tájáról. Európa legnagyobb kulturális fejlesztése természetesen az állam - gyakran csodálkozást is kiváltó - szerepvállalása nélkül nem lenne lehetséges. Nálunk azonban ennek 100-150 éves hagyománya van, elég csak az Állatkertre, a Jégpályára, vagy a Széchenyi Fürdőre gondolnunk. A visszajelzések tehát messzemenően pozitívak, s a legek között tartanak bennünket számon.



...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Ha „legeket” említ, a Liget mintha a város egyik legnagyobb sportlétesítménye is lenne?

Még a fejlesztés legelején megkerestük a környék általános- és középiskoláit, s megkérdeztük őket, mire lenne leginkább szükségük, ha a Ligetben tartanák a tornaórákat, idehoznák sportolni a gyerekeket. Egyeztettünk a Városligetben hagyományokkal rendelkező sportágak képviselőivel, a tömegsport egyesületekkel, és természetesen a mozgásukban korlátozottak szervezeteivel is. Rengeteg jó és hasznos ötletet kaptunk, amelyeket beépítettünk a tervekbe, és a megvalósítással mindenki jól járt. Ma amatőrök és profik, ki-ki a maga szintjén találhatja meg az igényeinek megfelelő eszközöket, pályákat. Végre nem kell a Margitszigetig menni, ha egy jó minőségű, természetközeli, kivilágított pályán szeretnénk futni egy jót. Ma a sakktól a teqballig 18 sportágat művelhetnek a Ligetben a mozogni vágyók. S mindezt ingyenesen! A sportpályák mellé a kiszolgáló egységeket is megteremtettük: kulturált öltözők sora, ivókút, büfé is rendelkezésre áll gyönyörű környezetben, korszerű körülmények között.

Mivel és hogyan folytatódik a Liget fejlesztéses, és mikor lesz kész?

A fejlesztésekkel ütemezetten haladunk előre és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elkészült projektelemeket már több, mint másfél millióan látogatták meg. Szerencsére a vírussal terhelt időszakban is a biztonsági előírások maximális és szigorú betartásával folytatni tudtuk a munkát, ezzel több ezer munkahelyet tartottunk meg. Mindezek eredményeként a Városliget autómentesítése jegyében idén átadtuk a három szinten mintegy 800 autót befogadni képes Múzeum Mélygarázst a Dózsa György úton. A Magyar Zene Háza kivitelezése 2018 óta javában zajlik, 2020 nyarára elkészült az épület organikusan hullámzó tetőszerkezete és beszerelték az egész Európában legnagyobbnak számító, monumentális homlokzati üvegtáblákat, melyek az épület áttetsző, transzparensfalaként szolgálnak. Ezzel a ház szerkezetkész állapotba került és a tervek szerint 2021 végén nyitja meg kapuit. Az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete idén elérte legmagasabb pontját, már látható az épület két, domboldalt képező íves szárnya, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken is jó tempóban halad a munka. Az intézmény 2021 végére elkészül. A parkfejlesztés második üteme nemrégiben zárult, melynek köszönhetően népszerű fejlesztéseket tudtunk átadni a közönségnek. Egy éve készült el a Millennium Háza előtti Rózsakert, a Nagyjátszótér, idén a Városligeti Sportcentrum egy két kilométeres futókörrel, valamint a Mőcsényi Mihály botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a Városligeti promenád egy szakasza. Hamarosan kezdődik a parkfejlesztés harmadik, utolsó szakasza, amelyben folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása, több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával, de még olyan ősbűnöket is kell felszámolnunk, mint az M3-as autópálya forgalmának rázúdítása a Ligetre, ami a napi 15.000 áthaladó autóval rettenetes károkat okozott évtizedeken át. A környék közlekedésfejlesztése, az úthálózat befejezése még előttünk áll, akár csak a sörsátor megújítása vagy az egykor oly népszerű ballon-kilátó újranyitása.

Vezérigazgató úr melyik már elkészült vagy még épülő Liget-elemet tartja a legizgalmasabbnak?

Nehéz kérdés, mert mindegyik különleges! Egyet nem tudok, hadd mondjak hármat! Nagyon nagy jelentőségűnek tartom az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot a Liget közvetlen szomszédságában, mely egy romlásnak indult terület egy lepusztult szegletében nyújt ma olyan professzionális és korszerű szolgáltatást, mely párját ritkítja Szentpétervártól Londonig. Ráadásul jó példa arra, hogy lehet egy lepusztuló területet új élettel megtölteni. Egy rendkívül hasznos, s egyben értékteremtő háttérintézményről beszélünk. Ezért ez a Központ számomra a „maradás helyett haladás” jelképe! A másik a nagyjátszótér, mely – a saját gyerekeimen látom, akik kikövetelik, hogy a város másik végéből idejöhessenek játszani – egészen pazar élményt és szórakozást nyújt, rendkívül vonzó játékokkal és kulturált körülmények között. A harmadik az építészetről szól: ez a Magyar Zene Háza. Szerintem nem túlzás, hogy ez az építészet egy csúcsteljesítménye, egy valódi innováció ebben a műfajban. Mint ahogy az egész Liget projektet is méltán tekinthetjük egy fontos innovációnak a városfejlesztésben.


Ajánlott Hírek