newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2020/06/24

Növénytelepítéssekkel és faátültetéssel folytatódik a park megújitása

Több multifunkciós sportpálya, egy két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, egy különleges terepjátszótér is elkészül idén nyár végéig a Városligetben. A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló városligeti parkfejlesztés második ütemében az újabb család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztések mellett megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Őszre a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti felújításának második üteme is lezárul, mintegy 93.000 m² zöldfelület újul meg, és több mint 200 új, egészséges lombos fát ültetnek el. A kivitelezések ütemezetten haladnak előre, melynek során 10 darab fát is átültetnek június végén.

Idén további család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztésekkel találkozhatnak hamarosan a parkba látogatók a Kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a Nagyjátszótér több százezer látogatót vonzó újdonságaihoz hasonlóan.

A Városligeti Nagyjátszótér szomszédságában kialakított, mintegy 17.000 m²-es Terepjátszótér domborzati adottságai révén egyedi, organikus formavilágú játékterekkel rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett izgalmas pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. A parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros kutyaparkot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor - Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. Teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában található terület, melynek során a korábbi, leromlott állapotú sportpályákat alapjaiban újítják meg, és további pályákkal, modern öltözőkkel egészítik ki. Az új, 18.000 m²-es sportcentrumban így két, foglalható kivilágított (egy műfüves labdarúgó és egy gumi burkolatú kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre alkalmas pálya) és három ingyenesen használható multifunkciónális pálya jön létre. A területen egy két kilométeres, teljes hosszán kivilágított futókör is helyet kap. visszanyeri régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a Kis Botanikus kert, melynek állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. Itt mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültetnek el, több mint 35.000 példányszámban, melyeket idén ősszel már megcsodálhatnak a látogatók.

Természetesen mindezek mellett a második ütem által érintett terület teljes növényzetét is újjávarázsolják, mintegy 93.000 m² zöldfelület újul meg, és több mint 200 új, egészséges lombos fát ültetnek el. A második ütem munkálataihoz kapcsolódóan összesen tíz fa átültetése szükséges (1 papírszederfa, 4 nyugati ostorfa, 1 mezei juhar, 1 fehér eperfa, 2 berkenye és 1 közönséges gyertyán), nyolc kis méretűt, és 2 közepes törzsátmérőjű példányt költöztetnek új helyre a munkaterületen belül. Az érintett fák közül mindegyik életkora, mérete és egészségügyi állapota megengedi, hogy a megfelelő előkészítés mellett a rendelkezésre álló technológia segítségével biztonságosan átültessék őket.

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta, akik már a Ligetben is számos fát sikeresen ültettek át. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

A Liget Budapest Projekt megvalósításáért Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat. A Városligetben nem most ültetnek át először fákat, az egykori Hungexpo területén átültetett fák egészségesek, jól érzik magukat, utógondozásuk folyamatos, de a Pavilonkert melletti átültetések is sikeresnek tekinthetőek.
 
Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállomány megújul. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.


Ajánlott Hírek