newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2017/10/10

Óriási nemzetközi elismerés övezte a Liget projektet Európában

A müncheni EXPO REAL egyik központi témája az intelligens urbanizáció volt, a szakmai fórumok – melyeken a hazai szakemberek is előadtak - betekintést nyújtottak az okos városok koncepciójába. Itt mutatkozott be a Liget Budapest Projekt is, amelyet tavasszal Cannes-ban az Európai Unió legjobb nagyprojektjének választottak. A Városliget átfogó megújításából ezúttal a látogatói élményt fokozó és az intézményi üzemeltetést támogató SMART rendszereket mutatták be. A SMART betűszó, amely a specifikus, mérhető, attraktív, reális és terminizált szavak rövidítésével jött lére, s a fenntartható, gazdaságos, modern rendszereket jelöli. Az Európában is egyedülálló Liget SMART koncepció több érdekességet is bemutatott a szakmai közönségnek, a kiállítás három napja alatt több, teltházas előadáson is bemutatták a jövő Ligetét.


A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszernek az adja a különlegességét, hogy az intézmények és a park változatos digitális szolgáltatásainak összefüggő rendszerét hozza létre, amelyek feladata elsődlegesen a magas szintű felhasználói élmény illetve a hatékony és fenntartható üzemeltetés támogatása.


A SMART Liget alapelve az, hogy hatékonyan csoportosít szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes rendszerbe, ami mindenki számára könnyen hozzáférhető és kényelemsebbé teszi az időtöltést a parkban. A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy a Városligetbe látogatók egy olyan - a teljes parkra és minden intézményre kiterjedő - rendszert vehetnek majd igénybe, melynek köszönhetően egyszerűsített fizetési megoldásokkal kényelmesen tudnak majd például belépőket vagy parkolójegyet vásárolni, de egy okos telefonos alkalmazás segítségével például személyre szabott túraútvonalakat, programjavaslatokat is kaphatnak.



A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer a park akadálymentességéhez is nagyban hozzájárul, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a látássérültek közlekedését, eligazodását segítik. A kerékpárosokat további, a Pavilonkertben megismert szervizpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. Az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül.

Az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak majd olyan népszerű szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi: megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Összességében elmondható tehát, hogy a SMART megoldások egyszerűen kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a parkhasználatot.


A Városliget, Európa első közparkja tehát a régi értékeket megőrizve, egyben a város lakóinak jelen és jövőbeli igényeit kiszolgálva újul meg. A kulturális élet felpezsdítésével, a rekreációs és szabadidős funkciók megújításával a Liget Budapest új közösségi színterévé válik, de Európában is vonzerőt jelent majd az intézményhálózatában és zöldterületében is megújuló park.

Közösségi jelenlét

Közösségi jelenlét

Ajánlott Hírek