newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2020/01/24

Tovább nő a zöldfelület aránya a Ligetben, már törik fel az aszfaltot

Újabb 5000 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak a megkezdődött beton és aszfaltfeltörések második szakaszának eredményeként – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására. Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programjának köszönhetően a Városliget leromlott növényállománya több ütemben teljesen megújul és a Liget zöldfelületi aránya 60-ról 65 százalékra nő. A vezérigazgató kiemelte: a Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. Az átfogó program keretében a tavalyi év végén 124 új ligethonos fát ültettek el, a projektnek köszönhetően eddig már 70 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a parkban lévő, az elmúlt évtizedekben a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentésének első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, így közel 5000 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A mai nappal indul a betonfeltörés második szakasza a tavaly ősszel megkezdett munkálatok során, amellyel várhatóan 2020. február végére készülnek el. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. Gyorgyevics Benedek tájékoztatása szerint a teljes park felújítása során további többezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.


„Kiemelten fontos feladat a Városliget zöldfelületeinek növelése és rehabilitációja, kerttörténeti értékeinek óvása és tájépítészeti megújítása, amely már nagy erőkkel zajlik. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően eddig már közel 70 ezer négyzetméternyi zöldfelületet varázsoltunk újjá” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „a parkfejlesztés eddigi eredményeinek köszönhetően a közönség már birtokba vehette a megújított Vakok kertjét, a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat, a városligeti kutyás élményparkot, ami 5.000 négyzetméterrel növelte a park zöldfelületét, illetve a főváros egyik legnagyobb, 13000 négyzetméteres játszóterét, ahol már több mint 80 ezer család fordult meg.”

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 „A Liget Budapest Projekt megvalósítása során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre azzal a céllal, hogy az ország legrégebbi, sokak által pihenésre, sportolásra, kikapcsolódásra használt parkja újra élményt tudjon adni a látogatóinak. A park megújítása során eltűnnek a feleslegesen nagy területet elfoglaló, töredezett útburkolatok, a használton kívüli, leromlott állapotú épületek, a Ligetet övező kősivatag parkolók, valamint az autóforgalom. Helyüket átveszik a szépen felújított zöld felületek, a gyerekek igényei szerint kialakított biztonságos játszóhelyek, a korszerű sportpályák, az újonnan kialakított bicikliutak, és a kutyások számára kialakított élményparkok, valamint a felszabaduló területek egy részére az újonnan idekerülő, korszerű kulturális intézmények. Mindezeknek köszönhetően a Liget zöldfelületi aránya jelentősen, a mai 60-ról 65 százalékra nő” – tette hozzá a vezérigazgató, kiemelve, hogy a Városliget parkjának teljes rehabilitációjára a kormány mintegy 15 milliárd forintot szán, ekkora összeget még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.


A vezérigazgató beszámolt róla, hogy az átfogó rehabilitációs program, a park növényzetének felújítása keretében december végén 124 új, egészséges és ligethonos fát ültettek el, mások mellett platánok, nyugati ostorfák, európai bükkök, kocsányos tölgyek kaptak új otthont a parkban. A novemberi és decemberi enyhe időben a Városligeti körúton 12, a Rondó környezetében 47, az Ifjúsági sportpályák vonzáskörzetében 7, míg a népszerű Nagyjátszótér mellett 58 darab új, egészséges és ligethonos fát ültettek el a szakemberek. Az ültetési helyeket a Városliget teljes megújítását szolgáló tájépítészeti terv alapján határozták meg, melyet a Kopaszi gát és a Várkert Bazár kertészeti terveit is jegyző Garten Studio alkotott meg.


A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. 2016-ban idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.
A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy a Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. Ennek első lépéseként megszűnt a parkban a felszíni parkolás, és a Városliget peremén mélygarázsok létesülnek.

Ajánlott Hírek