newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Néprajzi Múzeum épületséta - egyéni és csoportos

A Néprajzi Múzeum hazaköltözött a Városligetbe, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épületbe, amely az intézmény történetének első olyan otthona, amit néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, és amely ma Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete. A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt.

A Liget Budapest Projekt keretében a múzeum tervezésére meghívásos, anonim, nemzetközi tervpályázatot hirdettek, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, a Bernard Tschumi Architects és a Björke Ingels Group. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes. Az, hogy a világ tervezőirodáinak rendkívül erős mezőnyében egy magyar terv bizonyult a legjobbnak, a kortárs hazai építészet egyik legnagyobb, világraszóló sikere.

A vezetett séta során bejárjuk a lenyűgöző épület látványos tereit, érintve többek között a világ kerámiáit bemutató látványtárat, valamint a Liget Budapest Látogatóközpont fő látványosságát, a Budapest Aranykorát és a Liget projekt fejlesztéseit bemutató makettet.


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az épületséta a kiállítás megtekintését nem foglalja magába.

Kutyák az intézménylátogatások miatt, illetve a parksétában érintett Botanikus kert miatt sajnos nem hozhatók.

A séták szabadtéri helyszíneket is érintenek és a vezetéseket esős időben is megtartjuk, ezért kérjük, mindig az időjárásnak megfelelően öltözzenek!

A séták akadálymentes környezetben zajlanak.

Néprajzi Múzeum épületséta - egyéni és csoportos

Jöjjön el vezetett sétánkra és ismerje meg a Néprajzi Múzeum titkait!

Látogatói információk EGYÉNI sétához:

 • Kiindulópont és érkezés: Néprajzi Múzeum információs pult, Műcsarnok felőli oldal
 • Jegyvásárlás online vagy személyesen a Liget Budapest Látogatóközpontban (megközelítés: Műcsarnok felől a Néprajzi Múzeum főbejáratán keresztül) - nyitvatartási időben.
 • Időtartam: kb. 60 perc
 • Jegyár: 2.000 Ft /fő

Látogatói információk CSOPORTOS sétához:

A csoportos épületsétákra idegenvezetők által szervezett csoportokat is várjuk. A csoportok maximális létszáma 30 fő. A bemutatott épületekben található belső terek méreteiből adódóan és a program színvonala érdekében a létszámkorlátot szigorúan kell vennünk. Megértésüket köszönjük! Esetenként az intézmények saját szolgáltatásainak rendje megakadályozhatja az épület teljes bemutatását, emiatt az eredeti program részben módosulhat.

Információk:

 • Épületséta jegyek ára: 2.000 Ft/fő
 • Rózsakert séta ára: 2.000 Ft/fő
 • Magyar Zene háza épületséta program esetében tudunk 30 főnél nagyobb létszámú csoportokat is fogadni keddi napokon délután (13.30, 13.45).
 • A sétán való részvétel a min. 15 fős csoportokat kísérő idegenvezetők számára igazolvány felmutatásával ingyenes.
 • A csoportokat a sétákra előre meghirdetett időpontokban tudjuk fogadni. Időpont egyeztetés és foglalás a ligetsetak@ligetbudapest.hu címen lehetséges.
 • Külön időpontban vezetett séták csak szabad kapacitás függvényében megoldhatók és felárral lehetségesek.
 • Időpontfoglalást csak előzetes fizetés ellenében tudunk biztosítani.

A Néprajzi Múzeum:

A földszinten az épület két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét, amelyek között az ’56-os emlékmű és a körülötte lévő hatalmas tér helyezkedik el, melyek közvetlenül kapcsolatban vannak az épület belső tereivel. A Ferencz Marcel által tervezett épület ikonikus formája mögött különleges műszaki megoldásokat is felvonultat, íves architektúráját a hidakhoz hasonlóan utófeszített szerkezet tartja. Ez a megoldás nem csak Magyarországon, de egész Európában is ritkaságnak számít középületekben. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.