A zöldfelületek és rekreációs funkciók is megújulnak

A zöldfelületek és rekreációs funkciók is megújulnak

2023/03/16 Aktualitások

A Liget Budapest Projekt családbarát fejlesztéseinek során a park rekreációs funkciói mellett jelentős zöldfelületek is megújulnak: felújítják a népszerű KRESZ parkot és környékét, továbbá a Dvořák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát és a kedvelt léghajót, a BallonFly-t övező területet is. 

Idén 10 éve született meg a Városliget törvény, amely az állam vagyonkezelésbe adta a parkot, azóta átfogó fejlesztések sorát valósította meg itt a Városliget Zrt., melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat. Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

„A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa, rámutatva, hogy ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. 

 

Zajlik a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25.000 m2 zöldfelület újul meg, s elültetnek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és több mint húszezer évelőt. A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ oktató park marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékelemek várják majd a gyermekeket. A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszó egység jön létre, a közlekedési tematikához kapcsolódva: kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony is várja majd a kicsiket. Ez az intenzíven berendezett játszórész egy miniatűr házikókból álló utcaképpel gazdagodik, a házikókat közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezik be, így vasútállomás, repülőtér és utasváró is rendelkezésre áll majd itt. A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el: lesz kis játék benzinkút, elektromos töltő állomás, és az egyik kitérőben szerelőpont is.

 

A parkfejlesztések részeként megújul a rendkívül népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel 1.500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép.

 

Végezetül megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, nehezen járható. A munkálatok során megújulnak a járdák, az útburkolatok és az azokat övező szegélyek, az akadálymentes közlekedést segítve pedig csökkentik a trolibuszmegállók fellépőmagasságát is.

 

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11
Galéria kép 12
Galéria kép 13
Galéria kép 14
Galéria kép 15
Galéria kép 16
Galéria kép 17
Galéria kép 18
Galéria kép 19
Galéria kép 20
Galéria kép 21

Ajánlott hírek