Interaktív tanösvény és tudásközpont a Ligetben

Interaktív tanösvény és tudásközpont a Ligetben

2021/06/10

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben, amelyet a Liget Budapest Projekt keretében átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben. A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert és a Madárbarátok Tanösvénye fontos missziója, hogy a környező óvodák és iskolák számára – egyfajta tudásközpontként – szabadtéri környezetismeret és biológia órák színteréül szolgáljon, ezért több, az interaktív és élményszerű tanítást segítő elemet helyeztek el a parkrészben.

Felavatták a Madárbarátok Tanösvényét a megújuló Városligetben, amelyet a Liget Budapest Projekt keretében átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben. A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert és a Madárbarátok Tanösvénye fontos missziója, hogy a környező óvodák és iskolák számára – egyfajta tudásközpontként – szabadtéri környezetismeret és biológia órák színteréül szolgáljon, ezért több, az interaktív és élményszerű tanítást segítő elemet helyeztek el a parkrészben – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A parkrész célja, hogy megismertesse a Városligetbe látogató gyerekeket és felnőtteket a változatos növényvilággal és madárállománnyal, felhívja a figyelmet város és természet szimbiózisára, az élővilág sokszínűségére és értékességére.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően ugyan tavaly év végén már birtokba vehették a látogatók a megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet, de a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató parkrésze most, a jó idő beköszöntével nyerte vissza igazán a régi fényét. A botanikus kertben ugyanis 335 fajta növény, 35.000 újonnan telepített példánya borult virágba, fantasztikus szín- és illatkavalkáddal csalogatva a parkhasználókat. A botanikus kert mellett felavatták a Madárbarátok Tanörvényét, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben alakítottak ki. A kivirágzott botanikus kertet és a tanösvényt elsőként a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai próbálhatták ki.

A korábban „Kis botanikus kert” néven ismert parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került.

A Kis botanikus kert az elmúlt évtizedek során méltatlan állapotba került, feladatát már nem tudta ellátni, elavult és elhagyatott részeibe hajléktalanok költöztek be. A régóta várt felújítására azonban végre a Liget Budapest Projekt keretében lehetőségünk nyílt, melynek során amennyire csak lehetett, igyekeztek helyreállítani az eredeti állapotokat. Ehhez a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.


„A Mőcsényi Mihály Botanikus kert megújítása után újra színes, hangulatos közösségi térré vált, mely szándékaink szerint szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgál majd a jövőben. A növénytelepítésre és az információs rendszer kialakítására éppen ezért különösen nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen fontos célunk, hogy környékbeli óvodás-iskolás csoport ellátogassanak ide, és a gyermekek minél több növény fajtával megismerkedhessenek.” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai ellátogattak ide és egy rendhagyó biológia óra keretén belül megismerkedtek a Városliget flórájával és faunájával. Bízunk benne, hogy sokkal élményszerűbbé válik majd a nebulók számára tanulás, ha nem csak a tankönyvek száraz leírásai alapján ismerhetik meg az őket körülvevő élővilágot, hanem testközelből megcsodálhatják azokat, valamennyi érzékszervükkel.” Gyorgyevics Benedek hozzátette azt is: a Városliget élővilágát bemutató interaktív tanösvény ideális kikapcsolódást biztosít a családdal kirándulóknak is, hiszen rövidebb sétautak mentén játékos formában ismerhető meg a minket körülvevő természet megannyi csodája. A szülők bátran elindulhatunk az apróságokkal is, hiszen a modern, 21. századi „városi kirándulóút” biztosítja, hogy a legifjabbak is értékes és tartalmas élményekkel gazdagodjanak a friss levegőn” – fogalmazott a Városliget Zrt. vezérigazgatója.


A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a diákok park madárvilágáról is képet kaphattak, amikor kipróbálták a Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően elkészült Madárbarátok Tanösvényét. A Mőcsényi Mihály botanikus kert felett kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát. Városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg tollas barátainkról az egyes állomásokon kihelyezett, közérthető nyelvezetű és élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével.


A teljes rehabilitációnak köszönhetően a Mőcsényi Mihály botanikus kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott.

Budapest megmaradt természetes és természetközeli élőhelyei európai viszonylatban is számottevő természeti értéket képviselnek. A város élővilágának változatossága leginkább a madaraknál érhető tetten, a hazai teljes madárfauna 66%-a, összesen több mint 270 madárfaj fordul elő Budapesten, és ez az európai nagyvárosok között kiemelkedően magas érték.

Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint háromszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok.


Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint háromszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok.