Óriási nemzetközi elismerés övezte a Liget projektet Európában

Óriási nemzetközi elismerés övezte a Liget projektet Európában

2017/10/10
Világszínvonalú fejlesztéseket – köztük a Liget Budapest Projektet - vonultatott fel Európa legnagyobb ingatlan szakmai rendezvényén, a müncheni EXPO REAL-on Magyarország 2017. október 4. és 6. között. A nemzetközi közönség részéről óriási érdeklődés kísérte Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési projektjét, különös tekintettel annak sokrétű és innovatív, a látogatói élményt új szintre emelő SMART megoldásait.

A müncheni EXPO REAL egyik központi témája az intelligens urbanizáció volt, a szakmai fórumok – melyeken a hazai szakemberek is előadtak - betekintést nyújtottak az okos városok koncepciójába. Itt mutatkozott be a Liget Budapest Projekt is, amelyet tavasszal Cannes-ban az Európai Unió legjobb nagyprojektjének választottak. A Városliget átfogó megújításából ezúttal a látogatói élményt fokozó és az intézményi üzemeltetést támogató SMART rendszereket mutatták be. A SMART betűszó, amely a specifikus, mérhető, attraktív, reális és terminizált szavak rövidítésével jött lére, s a fenntartható, gazdaságos, modern rendszereket jelöli. Az Európában is egyedülálló Liget SMART koncepció több érdekességet is bemutatott a szakmai közönségnek, a kiállítás három napja alatt több, teltházas előadáson is bemutatták a jövő Ligetét.


A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszernek az adja a különlegességét, hogy az intézmények és a park változatos digitális szolgáltatásainak összefüggő rendszerét hozza létre, amelyek feladata elsődlegesen a magas szintű felhasználói élmény illetve a hatékony és fenntartható üzemeltetés támogatása.


A SMART Liget alapelve az, hogy hatékonyan csoportosít szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes rendszerbe, ami mindenki számára könnyen hozzáférhető és kényelemsebbé teszi az időtöltést a parkban. A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy a Városligetbe látogatók egy olyan - a teljes parkra és minden intézményre kiterjedő - rendszert vehetnek majd igénybe, melynek köszönhetően egyszerűsített fizetési megoldásokkal kényelmesen tudnak majd például belépőket vagy parkolójegyet vásárolni, de egy okos telefonos alkalmazás segítségével például személyre szabott túraútvonalakat, programjavaslatokat is kaphatnak.A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer a park akadálymentességéhez is nagyban hozzájárul, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a látássérültek közlekedését, eligazodását segítik. A kerékpárosokat további, a Pavilonkertben megismert szervizpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe. Az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül.

Az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak majd olyan népszerű szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi: megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Összességében elmondható tehát, hogy a SMART megoldások egyszerűen kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a parkhasználatot.


A Városliget, Európa első közparkja tehát a régi értékeket megőrizve, egyben a város lakóinak jelen és jövőbeli igényeit kiszolgálva újul meg. A kulturális élet felpezsdítésével, a rekreációs és szabadidős funkciók megújításával a Liget Budapest új közösségi színterévé válik, de Európában is vonzerőt jelent majd az intézményhálózatában és zöldterületében is megújuló park.