newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Pavilonkert

 Pavilonkert

Státusz: Megnyílt

terület: 300 m2 m2

www.facebook.com
A Városliget teljes megújításának egyik első, szimbolikus állomásaként 2017 áprilisában megnyitották kapujukat a park aranykorát idéző pavilonok az egykori bódésor helyén, az Állatkerti körúton.

A Városliget legforgalmasabb részét évtizedekig csúfították a silány árukínálattal rendelkező lepusztult bódék. A Liget Projektnek köszönhetően alapjaiban újult meg ez a terület: elbontották az elavult bódésort, s új, a Liget hagyományaihoz illeszkedő pavilonok kaptak itt helyet.

Az új létesítményeket Feszl Frigyesnek, a pesti Vigadó tervezőjének 1860-as keltezésű, orientalista stílusú városligeti pavilonterve alapján építették meg, a belső tereket pedig a jelenkori elvárásoknak megfelelően alakították ki. A pavilonok a parkhoz illeszkedő formában nyújtanak színvonalas kulturális-gasztronómiai-kereskedelmi kínálatot a Liget látogatói számára. Az épületek között tágas teraszt alakítottak ki, mely népszerű közösségi térként várja a vendégeket.

A régi, elavult bódék elbontása és a helyükre korhű építészeti megoldású, s magas színvonalú árukínálattal rendelkező pavilonok építése a Városliget átfogó megújításának egyik szimbolikus lépése. Az elhanyagolt, méltatlan állapotba került parkot a Liget Projekt a hagyományok szem előtt tartásával, de a mai igények alapján, a legmagasabb színvonalon újítja meg, kiemelt figyelemmel a Liget zöldfelületeire, pihenési és kikapcsolódási funkcióira és park történeti intézményhálózatára.


Igazi kulturális közösségi tér - Programok a Pavilonoknál 

Az elmúlt évben a városligeti Pavilonok üzemeltetője a ligeti meglévő és leendő intézményekkel összefogva közösségi és művészeti programok szervezésébe fogott azzal a céllal, hogy az események hozzájáruljanak a Liget szabadtéri kulturális életének a felpezsdítéséhez. Ennek köszönhetően már múlt ősszel is programok széles választékával várták a kultúra iránt érdeklődő, szabadba vágyókat. Az eseményeken a zene, az építészet, a képzőművészet és a népművészet került középpontba.

A „Zene a lombok alatt” sorozat keretében ismert zenei formációk léptek fel a Magyar Zene Házával közös szervezésben, köztük például az autentikus cigányzenét játszó és óriási népszerűségnek örvendő Parno Graszt. A koncerteken kívül hétvégenként a gyerekek hangszerkészítő foglalkozáson vehettek részt.
A „Múzeumok a szabadban” estek alkalmával kiköltözött a zöldbe a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Diafilm Múzeum, szintén zenével és vetítésekkel.
A „Liget Street Art” elnevezésű programon a Városligetbe látogatók betekintést nyerhettek a városi művészet alkotói folyamatába: a street art alkotók a Liget jövendőbeli intézményeire, illetve a múzeumok aktuális programjaira, gyűjteményeire reflektáltak saját stílusukban.
Ugyancsak kiköltözött a Ligetbe egy estére a népszerű – a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által szervezett – Pecha Kucha Night Budapest is, melynek lényege, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújt építészeknek, designereknek és képzőművészeknek.


Ajánlott Hírek