newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Városligeti Színház

Az egykori szecessziós épület eredeti tervei alapján épül újjá a Liget Budapest Projekt részeként a Városligeti Színház, amely a tervek szerint sokszínű gyermek- és ifjúsági programmal működik majd.


A Városligetben már 1879 óta állt egy könnyűszerkezetes, fából ácsolt színkör, amelyet a tulajdonos Feld-család 1909-ben építtetett át állandó kőszínházzá, mégpedig a 20. század első évtizedeinek egyik neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. A Vágó-fivérek nevéhez olyan fővárosi épületek kötődnek, mint a már elpusztult Erzsébet téri Nemzeti Szalon, vagy a Schiffer-villa. Az új színház egy év alatt elkészült, az épület a finom eleganciája és korszerű megoldásai miatt a szakma megbecsülését is kivívta.


Városligeti Színház kép


Az előteret és a színházterem mennyezetét Kernstok Károly freskói ékesítették, az emeleti csarnok üvegablakaiból kilátás nyílt a Városligetre. Vágóék a legmodernebb színpadtechnikát építették be, süllyesztők és korszerű reflektorok világították meg a játékteret. Bár az épület Budapest második világháborús ostromát sérülések nélkül átvészelte, 1951-ben lebontották, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítva és lekövezve kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.


A park intézményi sokszínűségének tehát éppúgy természetes eleme volt a színház, mint az állatkert vagy a múzeumok. A nem túl távoli jövőben az egykori szecessziós épület eredeti tervei alapján – de modern működési környezetet biztosítva – épülhet újjá a színház az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sor felé eső végében, ahol ma lebetonozott parkoló található. A régi-új 250-300 főt befogadni képes teátrum gyermek- és ifjúsági előadásokat tűz majd műsorra, de valójában több lesz, mint színház: igazi „gyermekek háza”, ahol számos családi programmal várják a közönséget, és ahol mindenki otthon érezheti magát.

 Városligeti Színház

Státusz: Tervezés alatt

tervező: Namer Építészeti Stúdió

Ajánlott Hírek
Itt található
varosligeti_szinhaz