newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Múzeum+ Október - Tiziano

időpont:
10.08. - 10.08.

PROGRAM

18.00-21.30 RÉGIZENEKONCERT A TABULATÚRA RÉGIZENE EGYÜTTESSEL

A Tabulatúra Régizene Együttes fő arculata a középkortól a XVIII. századig terjedő zenei emlékek hiteles megszólaltatása, zenetörténeti ismeretterjesztés, különös tekintettel a magyar hagyományokra és a nemzeti folklórkincsre. A zenekar 2000-ben alakult, tagjai historikus hangszereken, korhű hangszerelésben játszanak. Műsoraik tematikája a középkori zenétől a reformkori hangszeres darabokig folyamatos. A zenekar régizeneklubja 2004-től működik, öt megjelent nagylemezük van, emellett történelmi témájú filmekben, színpadi darabokban, múzeumi és egyéb kulturális projektekben is gyakran vesznek részt.

Tagok:

Rossa Levente Bors: rebek, viola, fidula, barokk és népi hegedű, görbekürt, töröksíp, ének

Bencze Balázs m. v.: lantok, koboz, ciszter, gitárok, szász líra, ének

Huber Henriett: tekerő, furulyák, ritmushangszerek, ének

Lénárd Kata: ének, oktávspinét, ritmushangszerek

Richter Dorottya: viola da gamba, basszusrebek, cselló

Szabolcs Ákos: ütőhangszerek

További információk elérhetők a http://www.tabulatura.hu/ oldalon.

Helyszín: Márvány Csarnok

18.00 MESÉL A MŰVÉSZETI ÍRÓ – Hogyér’ manapság a Tiziano?

Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagja

A Szépművészeti Múzeum Mária gyermekével és Szent Pállal című Tiziano-festménye – műkereskedelmi szemmel

Helyszín: Schickedanz-terem

A Magyar Nemzeti Bank 2015 júliusában jelentette be, hogy az Értéktár Program keretében egy hazai magángyűjtőtől 4,5 milliárd forintért megvásárolta Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe.

A képet a Magyar Királyi Postatakarék 1932. évi első aukcióján 300 pengőért kínálták, 2005 májusában a Nagyházi Galéria árverésén 140 millió forinton ütötték le – igaz, ezeken még nem eredeti Tizianóként szerepelt, az itáliai mester szerzősége csak később nyert bizonyítást. De vajon mennyi ma egy ilyen festmény ára a nemzetközi műtárgypiacon; megérte vagy nem az érte kifizetett hatalmas összeg, amennyit sem azelőtt, sem azóta nem fizettek Magyarországon egy műtárgyért, illetve mi ennek az árnak a hatása a hazai műtárgypiacra? – Ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni a sokféle műkereskedelmi párhuzamot elemző vetítettképes előadáson.

19.30 TÁNCBEMUTATÓ

Reneszánsz táncbemutató a Tabulatúra Régizene Együttes kíséretében.

Helyszín: Reneszánsz Csarnok

20.10 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ – Velencétől Augsburgig: Tiziano, a nemes portréfestő – Béres Csenge

Pápa, dózse, császár, hercegek és előkelőségek – mind a reneszánsz velencei festőfejedelmét, Tizianót bízták meg arcképük elkészítésével. Az itáliai mestert Európa-szerte becsülték érzékeny, mégis méltóságteljes portréiért, melyekből két remekmű a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található. Tiziano munkájának jutalmaként V. Károly német-római császártól elnyerte a nemesi címet is.

TERVEZETT TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN – magyar nyelvű vezetések, részben interaktív elemekkel

18:30, 20:00 Velencétől északra – érzékiség és manierizmus – Mertus Ágnes

Kétségtelen, hogy a 16. századot az azt szinte végigélő Tiziano festészete fémjelezi talán a legjobban. Művészete évszázadokkal később is etalonnak számított. Most azonban egy kicsit északabbra tekintünk, hogy a korszak egy másik arca is felvillanjon előttünk: a pompás, a frivol, a vérfagyasztó és a játékos.

Helyszín: XXXIII. és XXV. terem

18:00, 19:30 Egyedül Tizianónak kell megadnunk a tökéletes kolorit dicsőségét – Cser Judit

Tiziano Vecellio Európa első sztárfestője volt, akinek pápák, császárok és hercegek versengtek a kegyeiért. Hogyan érdemelhette ki ezt a címet? Mi lehet Tiziano festészetének a titka?

Helyszín: XXI. terem

18:15, 19:15 Egy műfaj születése. Hasonlóság és idealizmus a portréfestészetben – Lovass Dóra

Az önálló portré kialakulása a reneszánsz korban megjelenő új emberképpel, a modern individuum megjelenésével függ össze. A portré hasonlít valakire, felidéz valakit vagy valamit és gyakran ránk tekint, vagyis fizikai létén túl metafizikai, néha teológiai dimenzióval is rendelkezik.​

Helyszín: XVII. terem

18:45, 19:45 Hegyek kötik össze – a nagy párválasztás. Interaktív játék a képek között – Kovács Vera

Bár ez Alpoktól délre és északra a művészek eltérő stílusban gondolkoztak és alkottak, ezek az irányzatok az évszázadok folyamán elválaszthatatlanul egymásba fonódtak. Az interaktív játék folyamán kiderül mi köt össze és mi választ el egymástól minket – a délit az északitól, a nőt a férfitól.

Helyszín: XV. terem

19:00, 20:30 Lendület Tizianótól. Interaktív játék a képek között – Záray Szilvia

Tiziano műhelyében tanult El Greco (is). Mindketten lenyűgöző alkotásokat hagytak ránk, pedig mennyire másképpen láttatták a világot. Játszunk a színekkel: milyen hatással vannak ránk; mit látunk meg és vajon miért; és mit árul el mindez belőlünk?

Helyszín: XXIV. terem

18:00. 19:00 és maszkok – Dembitz Gabriella

Az egyiptomi képmás nem realista portré. Az ábrázolt arcvonások és arckifejezések vagy a gondosan kiválasztott színek mind-mind jelképes üzenetet hordoztak. Miért készültek ezek az alkotások? Vajon az egyiptomi arcokon miért nem tükröződik vissza a múlandóság vagy az érzelem? Kinek a portréja néz ránk egy halotti maszkról?

Helyszín: az Ókori Egyiptom kiállítás

Tiziano és az antikvitás: Bacchus és Ariadné története – Tóth Noémi

Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

Klasszikus művészet a kései ókorban – Nagy Árpád Miklós

Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

18:00- 21:00 KREATÍV MŰHELY – Tiziano koloritjával absztraktot – Kun Fruzsina

Tiziano színvilágára fókuszálva, foltok, vonalak, formák ritmusából, absztrakt képeket készítünk különböző technikák felhasználásával (kollázs, tempera, olajpasztell).

Helyszín: Román Csarnok KREATÍV MŰHELY – Tiziano koloritjával absztraktot – Kun Fruzsina

Tiziano színvilágára fókuszálva, foltok, vonalak, formák ritmusából, absztrakt képeket készítünk különböző technikák felhasználásával (kollázs, tempera, olajpasztell).

Helyszín: 1. emeleti kerengő

18.30 MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban – Manyasz Erika

Találkozás egy bacchánsnővel

Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról.

ÚTVONALTIPP – Tiziano és az érett itáliai festészet fényei

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több mint ezer itáliai alkotás tartozik, ezek közül majd háromszáz a velencei iskolához köthető, amely egyben múzeumunk legnagyobb gyűjteményegyüttese is. A Tiziano és az érett itáliai festészet fényeire keresztelt útvonaltippünkkel bepillantást nyerhetnek e korszakalkotó zseni gondolkodását meghatározó részletekbe, ugyanakkor megismerhetik kortársait, vetélytársait és követőit is. Velencében a festményeket költeményeknek nevezték – értelmezzük hát a szöveg mellett a képek rejtett tartalmát is!

DÜRER KORA – IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS: most kiegészítő jegy vásárlása nélkül

Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

A kiállítás csak 2020. október 18-ig tekinthető meg.

A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk. Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort. (Közben engedje, hogy a Tabulatúra Régizene Együttes muzsikája a reneszánsz Itáliába repítse.)

FONTOS

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.

A soron következő októberi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki, Dürer kora című kamarakiállításunkat is megtekinthessék, külön kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától. Az előadásokon, a filmvetítésen és a tárlatvezetéseken maszk viselése kötelező.

Maszk viselése kötelező, kérjük ennek szíves figyelembevételét.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató MÚZEUM+ megújult esti programjait 2020-ban is az OTP Bank és az MVM Zrt. teszik elérhetővé a látogatók számára.

időpont:
2020. 10.08. - 10.08.
megosztás:

Kérjük a további információkért látogason el a szervező weboldalára!

Tovább a szervező weboldalára