newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár kép


A Városligetben, a Vajdahunyad-várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum évi több százezer látogatójával Budapest egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézménynek helyet adó épületegyüttes fából készült elődje az 1896-os millenniumi ünnepségsorozatra épült azzal a céllal, hogy három dimenzióban mutassa be a magyar építészettörténet ezer évét. Az Alpár Ignác tervei alapján felépült ideiglenes épületet a nagy sikerre való tekintettel 1908-ban tartós anyagból újraépítették, méltó helyet adva ezzel a Mezőgazdasági Múzeumnak.
A Vajdahunyad vára jól elkülöníthető, az összhatást tekintve mégis rendkívül egységes formában mutatja be a román kor, a gótika, a reneszánsz és a barokk építészet jellegzetességeit. A stíluselemek általános, stilizált bemutatása helyett Alpár Ignác a tervezéskor számos, a történelmi Magyarország területén lévő épület emlékezetes részét emelte át saját terveibe, így a jáki templom kapuját, a pécsi dóm kápolnarészletét, a szepescsütörtöki Zápolya-kápolna bizonyos részleteit, a lőcsei és besztercebányai pártázatos házak elemeit, a brassói Szent Katalin-bástyát, a bártfai városháza erkélyét, a gyulafehérvári Károly-kaput, s a Gödöllői Királyi Kastély néhány motívumát is felfedezhetjük az épületcsoporton. A vár legjellegzetesebb része az erdélyi Vajdahunyad várára emlékeztet, mely egyben az épület névadója is.
Ma a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár kilenc állandó és számtalan időszaki kiállításával, negyven gyűjteményével bemutatja a hazai mezőgazdaság, erdészet, vadászat, halászat, a szőlő és a bor, a domesztikáció, az erdők és növények, a lótartás fejlődését és történetét. Az érdeklődők toronytúrán és a vártörténeti sétákon ismerhetik meg az épületegyüttes történetét. 

Elérhetőség:
Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár
Postacím: 1367 Budapest 5. Pf. 129.
Telefon: 422-0765,
Tel./fax.: 363-2711
E-mail:info@mmgm.hu
Weboldal: www.mezogazdasagimuzeum.hu