newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2020/07/02

Balesetveszély! A Főkert vizsgálatai alapján életveszélyessé vált a Millennium Háza emblematikus ostorfája

A Főkert vizsgálatai alapján élet- és balestveszélyessé vált a Városliget egyik emblematikus, a Millennium Háza teraszánál élő nyugati ostorfája, ezért sajnos el kell távolítani azt.

A korábban is meglehetősen rossz egészségi állapotban lévő fa állapotát ugyan a Városliget Zrt. folyamatosan figyelemmel kísérte, és az általa 4 év elindított idősfa ápolási program keretében sikerült javítani, s várható élettartamát meghosszabbítani, azonban mára a törzsén olyan elváltozások keletkeztek, melyek a szakemberek felmérése alapján egyértelműen arra utalnak, hogy a szerkezete meggyengült, a fa elkezdett összeroskadni. Tekintettel arra, hogy egy sűrűn látogatott közterületen, közparkban nem megengedhető egy roskadozó állapotban lévő fa megtartása – elég csak az Alkotmány utcában készült sokkoló fakidőlés felvételeit felidézni -, ezért a Főkert munkatársai haladéktalanul megkezdték a fakivágás előkészületeit és végrehajtását. A beavatkozás előtt a fát alaposan átvizsgálták, hogy élnek e rajta védett állatfajták (pl. óriás tőrösdarázs, csóka), így a Főkert és a Magyar Madártani Egyesület megállapításai alapján a fa madár- és rovaratni szempontból eltávolítható.

A Főkert által elvégzett favizsgálat megállapításai alapján a törzs oly mértékben károsult, hogy statikai vagy tápanyagellátási funkcióját nem képes ellátni: repedt, korhadt, odvas, felületén kéregsérülés, kéregleválás, sejtburjánzás, rákos elváltozás, rovar kártétel, gombakártétel, termőtest található. A gyökérzet sérült, korhadt.


A fa életveszélyes állapotáról készült felmérést és módszertani magyarázatot az alábbi linken lehet megtekinteni.

Az eltávolított ostorfa pótlásáról a Városliget területén belül gondoskodnak.

Az eset kapcsán fontos felidézni, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításáért Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Négy évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat. A Városligetben nem most ültetnek át először fákat, az egykori Hungexpo területén átültetett fák egészségesek, jól érzik magukat, utógondozásuk folyamatos, de a Pavilonkert melletti átültetések is sikeresnek tekinthetőek.
 
Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállomány megújul. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.

...
...
...
...
...
Ajánlott Hírek