newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left
2023/04/13

Balesetveszélyes elhalt fát távolítottak el a parkban

A Magyar Zene Háza szomszédságában élő fehér nyárfasor (Pyramidalis) egyik egyede a FŐKERT vizsgálata alapján elérte az életciklusának a végét, további ifjítási beavatkozásokkal már nem lehet meghosszabbítani élettartamát. A fa élet- és balesetveszélyessé vált, ezért szükségessé vált az eltávolítása. A fa szakszerű és biztonságos kivágását szintén a FŐKERT szakemberei végezték el, a helyére pedig a egy mintegy 5 méter magas oszlopos bükkfát ültetnek.

A NYÁRFA SÚLYOSAN BALESETVESZÉLYES ÁLLAPOTÁT BEMUTATÓ VIZSGÁLATI ADATLAP ITT ÉRHETŐ EL


A fa eltávolítása kapcsán fontos megjegyezni, hogy az nincs összefüggésben a Magyar Zene Háza építésével, illetve közelségével, hiszen a felmérések alapján a példány már a munkálatok előtt biológiai életciklusának végéhez közeledett, a korábban a területen lévő Hungexpo irodaház épülete pedig közelebb helyezkedett a nyárfasorhoz, mint ma a zenei intézmény. A nyárfák védelme érdekében ezért a munkálatokat megelőzően a nyárfasor gyökérzónáit felmérték és lehatárolták, hogy semmilyen külső behatás ne érje őket az építkezés során. A fák törzseit pedig minden oldalról vastag palánkokkal védték, hogy az irodaházak bontása során ne sérüljenek meg. Mindezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Magyar Zene Háza megvalósításának teljes időtartama alatt a területen élő valamennyi fát a legszigorúbb előírásoknak megfelelő védelemben részesítették a kivitelezők, folyamatos ellenőrzés mellett.

A helyszínen is lévő nyárfatípus egyébként kifejezetten rövid élettartamúnak számít, ezek a fák átlagosan 20-30 évig élnek. Ifjítással ugyan átmenetileg meghosszabbítható életkoruk, azonban életciklusuk végéhez közeledve egyre gyakoribbá válik a vastag ágak letöredezése, ezért az élet- és vagyonvédelem miatt csak az eltávolításuk jelenthet megoldást. Mindezen tulajdonságaik miatt modern szakmai előírások alapján már nem ajánlott városi körülmények között azt a típusú nyárfát ültetni.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtjuk végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállománya megújul és mennyiségében jelentősen bővül, a kiinduló 60-ról 65 százalékra nő zöldfelületek aránya. A Városliget eddig lezárult parkfejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

Mindezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős Városliget Zrt. a fejlesztési feladatok mellett különös gondot fordít a mintegy 7.000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására, valamint a Városliget zöldfelületének rehabilitációjára. Hat évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indult, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakataszter készült, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá elkészült a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.


Ajánlott Hírek