Akadálymentesség a Ligetben

Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre. A tervezők és az üzemeltető Városliget Zrt. törekvése, hogy senki se szenvedjen hátrányt a Liget Budapest Projekt építményeinek, parkelemeinek használatában, bármilyen fogyatékkal él.

A Liget Budapest Projekt tervezésekor készült a mintegy 120 oldalas akadálymentesítési koncepció, amelyet az érintettek szervezeteivel való egyeztetések és fórumok során felmerült igények figyelembevételével dolgoztak ki. Ennek során mintegy 800 elemből álló kérdés-, javaslat- és véleménycsomagot vizsgáltak át a tervezők, amelynek 95 százalékát beépítették a tervekbe. A mérnökök, kivitelezők a megvalósítás során követték ezen javaslatokat, sőt az elkészült projektelemeket még az átadás előtt a civilek bevonásával teszteltük, és a helyszínen tett észrevételeik alapján, ahol szükséges volt, módosítottuk.

Együttműködés az Access4you csapatával

A Liget projekt  keretében megvalósult épületeket a modern akadálymentesítési standardoknak megfelelően alakítottak ki, hogy mindenki számára elérhetőek, használhatóak legyenek. Ebben a munkában a fent említett egyeztetéseken, szervezeteken kívül az Acces4you hazai startup csapata volt segítségünkre. Büszkeség számunkra, hogy épületeink és parki attrakcióink túlnyomó többsége „Ezüst”minősítést kapott. (Access4you helyszínek | Access4you) Az akadálymentesen hozzáférhető Múzeum Mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei. A Liget belső úthálózatáról jelzett elágazási pontok mentén látássérültek számára is könnyedén megközelíthetőek a park attrakciói és épületei taktilis jelek használatával. A XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek megfelelően a parki illemhelyek is külön akadálymentes mosdóval, pelenkázóval épültek.

Akadálymentes séta a Ligetben

A park megújított része már akadálymentesség szempontjából is megfelel a különböző törvényi előírásoknak, a mai kor elvárásainak. A Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio és a Városliget Zrt. számos egyeztetést folytatott az illetékes civil szervezetekkel, intézményekkel. Mindezek eredményeként egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő park jött és jön létre. Akár kerekesszékkel, akár babakocsival, akár látássérültként közlekedünk a már megújult parkrészeken, könnyen járható felületeket találunk, megfelelő magasságban elhelyezett, egyértelmű táblákat - elősegítendő a könnyű tájékozódást -; illetve természetesen taktilis sávokat is kialakítottak a járófelületeken.

 

A hétköznapokban mindenki által ismert akadálymentesítési megoldásokon (lift, rámpa, stb.) kívül fontos elem, hogy jellemzően vágott kő burkolat, illetve stabilizált murva van az utakon. A murva út lényegében egy vízáteresztő ragasztóréteggel ellátva: nem csúszós, nem botlásveszélyes. Az utakat általában 1,8 méterre, de másutt is minimum 1,5 méter szélesre alakítják ki. Ez nemcsak mozgássérülteknek, hanem babakocsival közlekedőknek is fontos. Érdemes kiemelni, hogy a tervezés során a mozgásukban korlátozottak közé nemcsak a fogyatékkal élőket sorolták, de például a babakocsis anyukákat, vagy az időseket, a kisgyermekeket, az alacsony növésűeket, a túlsúlyosakat, tehát a nehezen közlekedőket is.  

Megújult a Vakok kertje

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően egy speciális parkrész is megújult, a Vakok kertje területét akadálymentesítették, modern eszközökkel látták el, és olyan növényeket telepítettek, amelyek tapintása, illata a vakok számára élményt nyújt. Emellett felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóteret, amit nagy örömmel vettek igénybe a kicsik. A kert elkerítettsége megmaradt, továbbra is a vakok, látássérültek számára korlátlanul hozzáférhető.  A vakok intézményei rendszeresen szerveznek programokat a látássérült felnőttek és gyerekek számára ebben a biztonságos környezetben. 

Integrált játék a Városligeti nagyjátszótéren

Az egyenlő hozzáférés elvét a Városligeti nagyjátszótér kialakításánál is követték: a játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. Célkitűzésünk, hogy az egész parknak és minden eszközének reflektálnia kell a társadalmi igényekre, vagyis a játékoknak és eszközöknek a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a nem tipikus fejlődésű társak – például a fogyatékkal élők - integrációjának értékét kell közvetítenie. Jó példa ezekre a homokozóhoz épített 75 centiméter magas homokozóasztal, amely a kerekesszéket használó gyermekek igényeihez lett alakítva, vagy szélesített csúszda több gyermek számára, speciális hinta (például testtámasszal) a hinták között elhelyezve, rugós játék fekvőfelülettel kiegészítve, kerekesszékkel is használható körforgók.

Közös sport a Városligeti sportcentrumban

A sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsanak ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők biztonsággal igénybe tudják venni. A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a Teqballból is két asztalt elhelyeztek a centrumban, ami szintén alkalmas az integrált sportra. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak szolgálják. 

Integrált családi programok a Millennium Házában

A Liget Budapest Projekt saját intézményei közül a Millennium Házában kiemelt szerepet kap az egyenlő hozzáférés biztosítása. Az intézmény szemléletformáló foglalkozásaival is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek pozitívan viszonyuljanak speciális igényű társaikhoz. Integrált Családi Vasárnapjaikon a gyerekek találkozhattak többek közt a NEO Magyar Segítőkutya Egyesülettel, a Mars Alapítvány révén az autista, a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesülete révén pedig a hallássérültek életébe is bepillanthattak.