Mélység/Élesség kiállítás – ízelítő a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából

Mélység/Élesség kiállítás – ízelítő a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából

2024/04/09 Aktualitások

A Millennium Háza - NEO Kortárs Művészeti Tér tárlata a leendő, nemzeti fotográfiai közgyűjtemény előfutára, a legnagyobb magyar fotósok ikonikus műveit vonultatja fel André Kertésztől Robert Capa-n át a kortársakig.

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség.

A Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum mintegy hétszázezer művet számláló gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel, tematikus egységekbe rendezve.

 

A kiállítás elsősorban a legkiválóbb magyar mesterek műveiből válogat: André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa legfontosabb munkáiból, a két világháború közti magyar fotográfusok - Balogh Rudolf, Pécsi József, Escher Károly, Rónai Dénes – műtárgyai is megjelennek; de néhány világhírű külföldi fotóművész, például Richard Avedon vagy Edward Steichen képeivel is találkozhatnak a látogatók.

 

A tárlat legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs által jegyzett Balán rézbánya Erdélyben című felvétele (1852 körül), valamint Rosti Pál 1857–1858 között közép-amerikai utazásai során készült fényképei. A tárlaton erőteljes hangsúllyal szerepelnek a legfontosabb és legismertebb magyar kortárs fotográfusok, így például a kiállítás legújabb, tavaly készült műve Korniss Pétertől származik.

 

A 2022-ben megnyílt, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában működő NEO Kortárs Művészeti Tér küldetése, hogy - hasonlóan a londoni Kensington Gardens parkban lévő Serpentine Galleryhez - a legismertebb képzőművészeket bemutató kiállítótere legyen Budapestnek, elhelyezkedésében, megjelenésében és funkciójában is.

 

Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből

• Helyszín: Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Tér

• A kiállítás időtartama: 2024. február 2. – május 12.

• A tárlat kurátora Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza - Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség.

Ajánlott hírek