Több mint 7,5 millió látogató a 10 éves Liget Projektben

Több mint 7,5 millió látogató a 10 éves Liget Projektben

2023/11/24 Aktualitások

A Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban megrendezett Liget Budapest 10 – A Városliget megújulásának első tíz éve című, ingyenesen látogatható tárlat több mint háromszáz négyzetméteren látványos és interaktív elemekkel eleveníti fel a projekt 10 éves történetének legfontosabb állomásait és eredményeit. 

A kiállítás látogatói nem csupán az eddigi, nagy népszerűségnek örvendő fejlesztésekről kaphatnak képet, hanem a park megújításának jövőben megvalósuló elemeivel, többek között az Új Nemzeti Galéria tervezett épületének látványos bemutatójával is találkozhatnak. A fejlesztések teljeskörű megvalósítása után Európa legkomplexebb és egyik legvonzóbb kulturális negyedévé válik majd a Városliget, de a már eddig átadott elemek is kiugró népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk átlépte a hét és fél millió főt.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3
Galéria kép 4
Galéria kép 5
Galéria kép 6
Galéria kép 7
Galéria kép 8
Galéria kép 9
Galéria kép 10
Galéria kép 11
Galéria kép 12
Galéria kép 13
Galéria kép 14
Galéria kép 15
Galéria kép 16
Galéria kép 17

Idén decemberben lesz 10 éve, hogy megszületett a Városliget törvény, amellyel az Országgyűlés döntést hozott a kiemelt nemzeti értéket képviselő Városliget átfogó megújításáról. Az azóta eltelt időben számos komplex fejlesztés valósult meg, melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat.

 

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat, s megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert is. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is.

 

A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

 

A kerek évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a Néprajzi Múzeumban található Látogatóközpontban, amely a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek. A különleges tárlat videók, makettek, installációk, archív fotók segítségével eleveníti fel a Liget újjászületésének állomásait, illetve egy egészen látványos, speciális lentikuláris technológiával (az eljárás lehetővé teszi, hogy ránézeti szögtől függően különböző képeket láthassunk) megvalósított előtte-utána képeken mutatja be azt a jelentős fejlődést, amely az egyes parkelemek, intézmények megújítása során végbement. A kiállításon egy méretarányos maketten és egy látványos videóinstalláción keresztül is megismerkedhetnek a látogatók az egykori Petőfi Csarnok helyén megvalósítandó, a Liget projekt sarokkövének számító Új Nemzeti Galéria tervezett épületével is.

 

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a magyar főváros turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett. A Városliget megújításának egyes projektelemei a városfejlesztés, az építészet, az ingatlanfejlesztés legkiemelkedőbb nemzetközi díjaiból immáron két tucatnál is többet hódítottak el díjai. Ezek mind visszaigazolják, hogy a Liget régóta várt megújításának eddigi eredményei az építészeti minőségtől kezdve a turisztikai vonzerőn át a kulturális kínálatig a világ élvonalában helyezkedik el.

 

 

 

 

 

Ajánlott hírek