Fotóművészeti múzeumot hoznak létre a Liget mellett

Fotóművészeti múzeumot hoznak létre a Liget mellett

2024/04/08 Aktualitások

Klösz György, magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának, a Városligeti fasoron álló egykori villájában kap új, végleges otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb, mintegy hétszázezer műtárgyból álló együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye. 

A Városliget mellett lesz a Nemzeti Fotográfiai Gyűjtemény végleges otthona, a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működik majd a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum. A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap új, végleges otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb, mintegy hétszázezer műtárgyból álló együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye. A jelenleg alapítványi formában működő, de a közeljövőben a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként nemzeti közgyűjteménnyé váló múzeum az épület felújítása után, 2025-ben mint Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyitja meg a kapuit a látogatók előtt.

A múzeum létrejöttével a nemzetközileg egyik legismertebb és legelismertebb magyar művészeti ág talál méltó otthonra a megújuló Városliget tőszomszédságában A 2025-ben megnyíló, immár közgyűjteményként működő intézményben több mint ezer négyzetméternyi kiállítótér mellett egy szakkönyvtár, múzeumpedagógiai foglalkoztatók és szakmai rendezvénynek is otthont adó előadótér is helyet kap majd, a múzeum gyűjteményébe tartozó műtárgyakat pedig az Liget Budapest projekt keretében megépült, 2019-ben átadott, világszínvonalú Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) őrzi majd.

 

A múzeum megvalósításával a fotográfiai szakma által egy csaknem másfél évszázada megfogalmazott igény teljesült, ugyanis Veress Ferenc, a nemzetközi hírű fotográfus 1881-ben a Budapesti Hírlap hasábjain tette közzé nyílt levelét, amelyben egy budapesti „mindennemű fényképészeti művekből rendezett országos és állandó kiállítás” létrejöttét szorgalmazta. A fotómúzeum a 90-es évek elején – sok évtizedes hányódás után -, Kecskeméten, az egykori ortodox zsinagóga épületében kapott otthont, ahol alapítványi fenntarásban, kevesebb mint 300 négyzetméteren működött mostanáig.

 

A Magyar Fotográfiai Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, az ország egyetlen, kizárólag fotográfiák őrzésével, gyűjtésével, kiállításával foglalkozó intézménye. Fenntartója 1991 óta a Magyar Fotográfiai Alapítvány, amelynek alapítói jogait 2023-tól a Szépművészeti Múzeum vette át. Az 1957 óta tartó fotótörténeti anyaggyűjtés eredménye a páratlanul gazdag képanyag: a múzeumban több mint 700.000 darabot számláló gyűjteményt őriznek.

 

A korábban irodaépületként funkcionáló, a Városligeti fasor 49. szám alatt található, 3000 négyzetméteres, egykori Klösz villát a Városliget Zrt. megvásárolta, hogy az átalakítást követően a magyar fotóművészet páratlan gyűjteményének méltó otthona lehessen, részévé válva a Liget Budapest Projektnek, a kiemelkedő városligeti kulturális intézményrendszernek.

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 0
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 1
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 2
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 3
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 4
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 5
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 6
Nemzeti Fotóművészeti Múzeum Galéria kép 7

Ajánlott hírek