Megnyílt a Városligeti Sportcentrum!

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően megnyílt az új Városligeti Sportcentrum, ami a főváros egyik legsokoldalúbb sportközpontja lett. A park délkeleti részén, az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződésénél kialakított 36.000 m2-es sportsarok könnyen megközelíthető, és területén gyönyörűen újjávarázsolt zöld környezetben több, mint egy tucat sportágban próbálhatják ki magukat az aktív pihenésre vágyó Ligetbe látogatók. A sportolók a legmodernebb és biztonságos körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek, és kényelmüket női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják. A mintegy kéthektáros terület teljes zöldfelülete is megújult, így közel 60 lombos fát és több ezer cserjét, évelőt is elültetek.

A Városliget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a környező kerületekben élők számára, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. A rendkívül népszerű Ifjúsági Sportpályák 2018-as átadását követően ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában kialakított új Városliget Sportcentrum.

A Liget új, legsportosabb része mintegy 36.000 m2-es területen kapott helyet, ahol több, mint egy tucat sportág (két bérelhető sportpálya kivételével) ingyenes kipróbálásra van lehetőség. Az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpálya is létrejött: a Városligeti Miniaréna Budapest új, egyik legmodernebb kivilágítható kézilabda méretű műfüves labdarúgó pályája, melynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, illetve digitális eredményjelző táblával is ellátták. A Kosárlabda Miniaréna pedig az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz, a szabványos méretű kosárpálya gumi burkolatú és 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik.  Mindezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkciónális sportpályát is kialakítottak a területen, melyeken focizni, kosárlabdázni, röblabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet.


A sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsanak ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők biztonsággal igénybe tudják venni. A ligeti hagyományok jegyében 13 sakkasztalt helyeztek el a területen, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. Szintén a sport tradíciókat idézi az a 4 db ping-pong asztal is, melyet a sportág szerelmesei használhatnak.

A Városliget Sportcentrumban egy több elemből álló kondiparkot is kialakítottak, mely speciális eszközeivel a kezdő felhasználók és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a Teqballból is két darabot elhelyeztek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

A különleges sportokat kedvelőknek is számos lehetőséget nyújt a Városligeti Sportcentrum, kifejezetten nekik készült a Terep Ügyességi park, mely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A Terep Ügyességi Park különlegesége a Pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, mely a biciklisek számára kifejezetten izgalmas lesz.