newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play youtube-play
2019/10/29

Óriási siker az újonnan megnyílt városligeti Nagyjátszótér és a Millennium Háza

A kormányzat Városligetet megújító programjának, a Liget Budapest Projektnek újabb kiemelt fejlesztései készültek el, s szombaton, az őszi iskolai szünet első napján birtokba vehették a látogatók Magyarország egyik legkorszerűbb és legizgalmasabb játszóterét valamint a gyönyörűen helyreállított Millennium Házát.

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg, és már a nyitónapon teltházzal üzemel az új Nagyjátszótér, Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben. Közel félszáz különleges játékelem teljes kihasználtsággal működik a több mint 13 000 négyzetméteres parkrészben, ahol ezentúl a hét minden napján animátorok várják a gyerekeket – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Beszámolt arról is, hogy több évtized után eredeti pompájában megnyílt a Liget legrégebbi és legdíszesebb épülete, a Millennium Háza, az egykori Olof Palme Ház is. A többezer felújított Zsolnay-kerámiával gazdagon díszített épületre, a főbejárat előtt kialakított, századfordulós hangulatot idéző Rózsakertre rengetegen kíváncsiak, és a Városliget történetét bemutató látványos, interaktív tárlaton is egymást követik a csoportok. A Millennium Háza és a Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton – emelte ki a miniszteri biztos.

 

„A nagymúltú közparkban egy olyan korszerűen és innovatívan felszerelt ingyenesen használható játszóteret vehettek birtokba a családok a Liget Budapest Projektnek köszönhetően, amely összetettsége és kalandpark jellege miatt páratlan egész Európában.” - emelte ki Gyorgyevics Benedek Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki.  Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a gyerekek képességeit. 6 különféle csúszda, 10 fajta hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 típus egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászókomplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin, hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt is tudnak rajtuk játszani. A Nagyjátszótér a Városliget délkeleti részén, a Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, melynek köszönhetően minden környező sétányról könnyen és akadálymentesen megközelíthető.

Gyorgyevics Benedek beszámolt arról is, hogy a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér lesz a megújuló parkban. A Vakok Kertjében már tavaly megnyílt egy speciális játékokkal felszerelt játszótér. A Nagyjátszótér mellett helyet kap egy 1000 m2-es terep-játszótér, mely elsősorban a nagyobb iskolások számára kínál különleges ügyességi-mozgási lehetőségeket: így például pump-track pályát, mászófalat. A Városligeti tájépítészeti megújítás további ütemeiben a KRESZ-park területén helyet kap egy közlekedési tematikájú játszótér. A Magyar Zene Háza szomszédságában egy speciális, zenei tematikára épülő játszóteret alakítanak ki, ahol több hangképző játékot is kipróbálhatnak a kicsik és a nagyok is. A visszatérő Páva-szigeten a meglévő játszóteret felújítják és új, tematikus elemekkel bővítik. Az Új Nemzeti Galéria szomszédságában pedig egy családi, kutyás játszóteret is kialakítanak.

Nemcsak a Nagyjátszótér, hanem a Millennium Háza is vonzza a látogatókat, a több mint 130 éves épületre, a főbejárata előtt létrehozott Rózsakertre és a Városliget történetét idéző tárlatra is sokan kíváncsiak.

 

Hosszú évtizedek után végre méltó állapotban és méltó funkcióval kapja vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket alakítottak ki, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahová egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetre leljenek: virágokkal, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel. A kert központi része egy új Zsolnay-díszkút, mellette változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyásokkal.

A Millennium Házában megnyílt kiállítás 7 állomáson keresztül mutatja be a Városliget kiemelkedő szerepét Budapest fejlődésében. Utazhatunk a kontinensen elsőként, 1896-ban megnyitott Millenniumi földalatti vasúton, amely nemcsak a gyorsan fejlődő Budapest egyik büszkesége, hanem olyan műszaki, közlekedéstörténeti innováció is volt egyben, amely már megszületése pillanatában kivívta a nemzetközi érdeklődést. A vendégek a virtuális utazás során felkeresik a földalatti nevezetes megállóit. Ferenc József császár királyi kocsijában utazva feltárul előttünk a hajdani Operaház, az Állatkert, és az Artézi fürdő (azaz a Széchenyi fürdő) megálló is. A Városliget története kiállítás 24 négyzetméteres pop-up könyvét “lapozgatva” megismerkedhetünk a Vajdahunyad vára, a korabeli Állatkert, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Műjégpálya történetével. A „könyvoldalakra” vetített mozgóképek a mesekönyv-illusztrációk képi világát varázsolja elénk. A kiállítás egyik legemlékezetesebb pontja a Hősök terén látható Millenniumi emlékmű egyik fő alakjának, Gábriel arkangyalnak a méretarányos mása, hiszen eddig még senkinek nem volt lehetősége a 36 méter magas oszlopon álló szoborral szemtől szembe állni.

Ajánlott Hírek