newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play

Szépművészeti Múzeum - Román Csarnok

 Szépművészeti Múzeum - Román Csarnok

Státusz: Elkészült, megnyílt

tervező: Mányi Építészeti Stúdió

kivitelező: Magyar Építő Zrt.

www.szepmuveszeti.hu

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően 2018 október végétől újra látogatható a Szépművészeti Múzeum. Az 1906-ban megnyílt múzeum épülete több részleges rekonstrukción átesett már, de a Román-szárny felújítása, az épületgépészet átfogó fejlesztése, a megfelelő méretű és színvonalú közönségforgalmi terek kialakítása évtizedek óta váratott magára. A Szépművészeti történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatainak köszönhetően most nemcsak az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték.


A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során felújították a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Megújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem is, amely az elmúlt évtizedekben a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. Nagyobb helyre került a ruhatár, és új étterem is várja a látogatókat.


 

A múzeum leggazdagabban dekorált terét, a román kori templombelsőt idéző Román Csarnokot több mint 70 éve nem láthatta a nagyközönség. A felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták. Most a Liget Budapest Projekt keretében megoldódik ezeknek az évtizedek óta hányattatott sorsú másolatoknak a sorsa is: a műtárgyak a komáromi Csillagerődbe, valamint a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek.


A Szépművészeti felújításának legfontosabb hozadéka, hogy az egyiptomi és az antik kollekció mellett a múzeum a régi mesterek tára lett, miután a magyar anyag – a Magyar Nemzeti Galériából – hazatért a Hősök terére, és így újra együtt látható az egyetemes és a magyar művészet története a 18. századig. Múlt évben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyíltak meg, az összes új állandó tárlat 2019 közepétől lesz látogatható.

...
...
...
Ajánlott Hírek
Itt található
szepmu_roman_csarnok