newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2021/01/12

A CNN 2021 legizgalmasabb épületei közé választotta a Városligetben épülő Magyar Zene Házát

A világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Házát. Az amerikai hírcsatorna listájában azokat az épületeket gyűjtötte csokorba, melyek 2021 építészeti trendjeit fogják meghatározni a nagyvilágban. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza kivitelezése jó ütemben halad előre, a világszerte egyedülálló tartalmú, zenei beavató intézmény 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A listán a Magyar Zene Háza mellett olyan beruházások szerepelnek, mint a New York-i Far Rockaway Könyvtár, a Tajpeji Előadóművészeti Központ, a quitói Aquarela lakókomplexum, a rönnei (Dánia) Hotel Green Solution House (a világ első "klímapozitív" szállodája), az amszterdami OurDomain Student Housing diákotthon, a Sao Vicente-i Úszó Zenei Központ (Zöld-foki Köztársaság), valamint a Sunac Guangzhou Grand Theatre névre keresztelt kantoni színház.

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, a Liget Budapest Projekt részeként épül, a magyar fővárosban. A ház organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival egyből magára vonzza a tekinteteket, ugyanakkor légiességének és áttetsző felületeinek köszönhetően mégis harmonikusan összeolvad az őt körülölelő parkkal. Az új intézmény a világ első komplex zenei beavató helyeként működik majd, amelynek sokszínű programkínálata a zene számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállításokat, koncerteket, zenepedagógiai foglalkozásokat. A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.


 

A Magyar Zene Háza izgalmas épületére nem először figyel fel a nemzetközi szakma: a házat 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legrangosabb, széles körben jegyzett elismerése és 27 éve kerül megrendezésre. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a „Best Use Of Music In Property Development/Real Estate” kategóriában. A Music Cities a zeneipar fontos nemzetközi szereplői által létrehozott rangos rendezvénysorozat, a kezdeményezés célja a városok gazdasági, társadalmi, kulturális fejlődésének elősegítése a zene révén. A szervezet kilenc kategóriában is díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket. A Magyar Zene Házát tíztagú, nemzetközi szakemberekből álló zsűri választotta be a legjobb háromba egyedüli európaiként, ahol két egyesült államokbeli fejlesztést megelőzve hozta el a fődíjat.


Ajánlott Hírek