A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot az idei FIABCI-n

A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot az idei FIABCI-n

2024/05/31 Sikerek

Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence átadó gáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett Néprajzi Múzeumot, ezzel a szintén a Liget Budapest Projektben felépült Magyar Zene Háza mellett hazánk legtöbb nemzetközi díjjal rendelkező épületévé vált. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján. A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt.

"Óriási megtiszteltetés, hogy bárhol is mutatjuk be a világon a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza formabontó épületeit, mindenhol elismerések övezik útjukat. A Néprajzi Múzeum ma Európa egyik legmodernebb múzeumi épülete, kiállító- és közönségforgalmi terei, fokozatosan megnyíló kiállításai és különleges műszaki megoldásai világszínvonalúak. Az épület megvalósítása a sokrétű magyar innováció egyik legfontosabb eredménye” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a szingapúri díjátadón követően.

FIABCI World Prix d'Excellence

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes ingatlanfejlesztési  szakembere vett részt, képviselve a szakma összes ágazatát.

 

Az új Néprajzi Múzeum születése

 

2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot a közintézmény új otthonának tervezésére, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, az Akropolisz Múzeumot tervező Bernard Tschumi Architects és a Google kaliforniai székházát tervező Björke Ingels Group. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

 

A Néprajzi Múzeum a világ elitjében

 

A Néprajzi Múzeum a szakma figyelmét a világ minden tájáról már a tervpályázatának eredményhirdetést követően magára irányította. Visszaigazolja ezt, hogy a nemzetközi építész- és ingatlanszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. 2022-ben elnyerte a rangos svájci Built Design Awards kulturális kategóriájának fődíját, a kínai Idea-Tops Awards első helyezését kulturális kategóriában, míg a London International Creative Competition is a kategóriaelsőnek választotta, német German Design Awards pedig „Excellent Architecture” elismeréssel jutalmazta. A 2022-es év legjobb projektjei közé választotta a tekintélyes holland Archello Awards és az olasz Inside Quality Design Awards. Óriási siker, hogy 2023-ban a világ egyik legfontosabb folyóirata, az amerikai Time Magazine beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe a Néprajzi Múzeumot, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. Szintén ebben az évben elnyerte Paris Design Award és az International Architecture Award elismerését, és az ARCHITIZER A+ AWARD „múzeum építészet” és „építészet és homlokzat” kategóriában is a legjobbnak ítélte az épületet.

A Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is tarolt a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így a Városligetben található a világ két legjobb középülete.

Ajánlott hírek