Megújuló energiával a Néprajzi Múzeumban

Megújuló energiával a Néprajzi Múzeumban

2020/11/20 Érdekességek

A Rondó tájépítészeti megújítását egy környezetbarát fejlesztés kivitelezése is kísérte: esővízgyűjtő-szikkasztó rendszert helyeztek el a terület alatt, majd talajszondák is helyet kaptak itt, melyek a Néprajzi Múzeum energiaellátását szolgálják.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját valósítjuk meg a Városliegtben. Az erről szóló pályázaton nyertes Garten Stúdió tervei alapján a Liget zöldfelülete jelentősen bővül és minőségében újjászületik, ennek köszönhetően egykori kapuja, a Rondó is visszanyerte régi funkcióját.

 

A parkrész szerepe azonos maradt az eredetivel: a sétát, pihenést szolgálja, megújultak a köríves utak, melyeket zöld szigetek fognak körül, a hiányos kettős fasora pedig újra teljes. A megújult Rondó egyúttal nagyobb hangsúlyt is kap a Liget Dózsa György úti részén, hiszen ezt a területet körülfogja a Néprajzi Múzeum új épülete, ezáltal hangulatos közösségi térként „tér vissza” a Liget régi-új kapuja.

 

A Rondó tájépítészeti megújítását megelőzően egy esővízgyűjtő-szikkasztó rendszert helyeztek el a terület alatt, majd 2021 elején a Néprajzi Múzeum környezetbarát és megújuló geotermikus energiaellátást biztosító talajszondákat helyezik be a térszint alá. 

 

Ajánlott hírek