Különleges faápolás a Ligetben

Különleges faápolás a Ligetben

2021/05/07 Érdekességek

A Városliget fenntartása és megújítása során mindig az elérhető legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk, hogy parkban élő fákat védjük, és az élőhelyüket jobbá tegyük. A Promenádon található, régebbi japánakácok életkörülményein sikerült javítani azzal, hogy az úgynevezett „Stockholm” módszer alkalmazásával kiszabadították a fák betonba nőtt gyökereit.

A speciális eljárás első lépéseként a favédelmi előírások betartásával törték fel az aszfaltburkolatot, tehát csak a felső réteget bontották géppel, a fák közvetlen környezetében már a jóval kíméletesebb kézi erővel szabadították fel a gyökérzetet. A szabadra került gyökerek nedvességéről folyamatosan gondoskodtak és geotextíliával takarták be, hogy elkerüljék a napégést, illetve a kiszáradást.

 

A sajátos élőhelyi körülmények és rossz talajviszonyok következtében ezeknek a japánakácoknak a gyökérzete igen sekélyen alakult ki, ezért a favédelem célja itt a kiszabadítás mellett az volt, hogy a sekélyen futó gyökereket lefelé irányítsák, valamint a bekorhadt, elrákosodott gyökereket eltávolítsák. Ehhez szükséges volt a gyökérzet pontos ismeretére, ezért az egyébként is gyenge minőségű „talaj”-t precíz, aprólékos munkával ecsettel, kis kézi kefékkel eltávolították róluk. Ez egy egyedülállóan kíméletes módja a gyökérzet megtisztításának. 

 

Ezt követően a Főkert szakfelügyelője által kijelölt helyeken elvágták a gyökereket – erre azért van szükség, hogy új gyökerek növesztésére ösztönözzék a fát, amelyek immár lefele nőnek majd, a burkolat alá. A gyökérmetszés során a sebfelületeket lekezelték, majd a későbbi gyors regeneráció és megfelelő tápanyagfelvétel elősegítése miatt a fával kölcsönös szimbiózisban élő mikorrhiza gomba oltóanyaggal kevert termőfölddel fedték a környezetüket.

 

A következő munkafázisban betondarálékkal kevert termőtalajjal töltötték fel 50 cm mélységig a fa környezetét, ezáltal a kövek között mindig lesz egy porózus réteg, melyben a fa által felvehető tápanyag is megtalálható, miközben a terület terhelhetősége is úgy javul, hogy a talaj tömörödése elkerülhető. Végezetül a fa köré egy gyökérterelő lemezt helyeznek el, amely a burkolat alá tereli majd az új gyökérzetet. Utolsó lépésként pedig a felületszivárgó és a fa közötti területet javított termőtalajjal feltöltik.

 

A kezelésnek köszönhetően a Műcsarnok mellett lévő japánakácok stabilitása jelentősen nőni fog, és tápanyag ellátottságuk is sokkal jobb lesz.

 

 

 

A Városliget faállományának a megújításán a Főkerttel közösen 2014 óta folyamatosan dolgozunk. A park faállománya több, mint 7.000 egyedet számlál, amelyeknek állapota sajnos a korábbi évtizedekben jelentősen leromlott. Éppen ezért a Liget Budapest programjának előrehaladásával az utóbbi időszakban a faápolási munkákra a korábbi összeg többszörösét fordítjuk.

Galéria kép 0
Galéria kép 1
Galéria kép 2
Galéria kép 3

Ajánlott hírek