„Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok a Millennium Házában

„Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok a Millennium Házában

2022/06/10 Érdekességek

A Millennium Háza és a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezésére második alkalommal rendezett ingyenes esélyegyenlőségi napokat a Városligetben a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége együttműködésével, 2022. júniusában.

A programsorozat célja az volt, hogy interaktív foglalkozásokon keresztül bemutassa és felhívja figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a fogyatékossággal élőknek meg kell küzdeniük mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat. A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest-ben átadott fejlesztések mindegyikét az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg. Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára volt.

A „Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok a városligeti Millennium Házában összehozta a szakmában dolgozókat és a családokat: a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, valamint a beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények megnyitották kapuikat és változatos szemléletformáló foglalkozások keretében engednek bepillantást a látássérült, a mozgáskorlátozott, vagy éppen beteg iskolások mindennapjaiba. A rendezvénysorozat célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz az eltérő helyzetben élő gyermekeket: különböző tevékenységeken keresztül bepillantást adjon a sajátos nevelési igényű és tartósan beteg gyermekek mindennapjaiba. 

 

Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget az első olyan közpark Magyarországon, ahol a már a parkrehabilitáció tervezésénél külön figyelmet kaptak a fogyatékossággal élők speciális igényei, vakok, gyengén látok, mozgássérültek, s mindazok, akiknek a közlekedés valamilyen okból nehézséget jelenthet: a babakocsis anyukáktól az idős, vagy alacsony növésű embereken át a túlsúlyosakig.

 

Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Annak érdekében, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzék és valósítsák meg, a Liget szakembereit kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattak tizenhárom fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetekkel, akik javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója.

 

Ebben az inklúzív tervezési stratégiában megfogalmazott elvárások garantálják, hogy a megújuló Városligetben felújított vagy újonnan épült parkelemek, intézmények maradéktalanul megfelelnek az akadálymentesítési elvárásoknak. Az új parkfejlesztésekkel, a felújított Vakok kertjétől a Nagyjátszóteren és Sportcentrumon keresztül egészen a Magyar Zene Házáig vagy a Néprajzi Múzeum új épületiég mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé változott a Liget a fogyatékossággal élők számára.

 

Ajánlott hírek