newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Dózsa György úti mélygarázs

A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. A Liget Budapest Projekt eredményeként ez az állapot megváltozik, a felszíni parkolók megszüntetésével, a mélygarázsok építésével és a Kós Károly sétány valódi, forgalommentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és élhetőbb parkká válik majd a Városliget.


Első lépésként megszűnt a felszíni parkolás a Dózsa György úton, helyére pedig egy 800 férőhelyes mélygarázs épül, amelynek növényekkel fedett teteje meghosszabbítja a parkot a város felé. A három szint mélyre nyúló épület kivitelezése 2018 júniusában kezdődött meg, mára elérte legmélyebb pontját, jelenleg az épületszerkezet kialakítása zajlik, és 2020 őszén már használhatják a Ligetbe látogatók.

...
...
...
 Dózsa György úti mélygarázs

terület: 9 000 m2

tervező: Unitef Zrt.

kivitelező: West Hungária Bau Kft.

Kapacitás: 800 férőhely

A csaknem 30.000 négyzetméter összes szintterületű, vastag földréteggel, és így növényzettel borított háromszintes mélygarázsban külön beállót kapnak a mozgássérültek járművei, a motorosok, és az elektromos autóknak töltővel ellátott helyeket alakítanak ki. A garázs legfelsőbb szintjén a kerékpárral közlekedőknek kerékpártárolókat és öltözőket alakítanak ki. A mélygarázs tetején a tájépítészeti terveknek megfelelően növényeket is telepítenek, így a hajdanvolt lebetonozott felszíni parkoló helyét átveszik a növények. Az  autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is létesülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül.

Jó ütemben halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése, a tavaly nyáron indult építkezés már elérte a legmélyebb pontját, jelenleg az épületszerkezet kialakítása zajlik. A térszint alatt három szinten mintegy 800 autót befogadni képes garázst várhatóan már a jövő nyáron használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen igénybe vehetik a környéken lakók.

Mint az ismeretes, a Városligeten a mai napig 15.000 autó halad keresztül, és a közelmúltig több mint 1.500 autó parkolt a Liget peremén naponta.

Ajánlott Hírek
Itt található
dgyorgy_uti_melygarazs